Pottede juletræer

Forbrugere

Pottede juletræer er ganske populære, og man forstår hvorfor. Længere holdbarhed indendørs, nem opsætning med stabil fod og så muligheden for at plante træet ud efter brug. Især det sidste argument tiltaler dem, der er imod ”brug-og-smid-væk” mentaliteten og som samtidig ønsker et pænt træ i haven efter jul.

Der er to typer pottede træer:
- Pottegroede træer har levet hele deres liv i en potte og har alle rødder med i potten. Pottegroede træer bliver derfor sjældent over 160 cm i højden, da potten ellers skal være meget stor. Pottegroede træer er de dyreste og har også chancer for at overleve en udplantning efter jul.
- Oppottede træer har groet på friland (som almindelige juletræer), men er gravet op med dele af rodnettet og sat i potte før salg. Oppottede træer er billigere og kan være større, da kun en mindre del af rødderne er indeholdt i potten. Oppottede træer har ikke store chancer for at overleve udplantning efter jul.

Og hvordan passer man så bedst på sit pottede juletræ under og efter jul?

  • Tag dit pottetræ indendørs så sent som muligt. Tidligst 12 dage før jul og ellers weekenden før juleaften.
  • Som med de fleste andre stueplanter er vand vigtigt. For meget vand kan dræbe træet, og for lidt vand betyder, at bladene bliver brune og falder af. Potten skal have huller i bunden og en underkop til at fange overskydende vand.
  • Undgå at placere dit træ tæt på pejs eller radiator, da dette vil forårsage fugttab og nåletab.
  • Tjek pottejorden dagligt. Selv mindre træer har mange rødder, og hvis man tager potten af træet, kan man se, hvor mange rødder der er – og hvor lidt jord der er.
  • Skal træet plantes ud efter jul og gro videre med en symmetrisk form må man ikke klippe topkransen/knoppen af for at få plads til stjernen.

Hvis man vil plante træet ud efter jul?
Nøgleordet her er en langsom tilvænning. Træet har været i dvale/væksthvile, da det kom ind i den varme stue og livsprocesserne kan derfor være gået i gang. Skal træet have gode muligheder for at overleve ude efter jul skal der ske en langsom tilvænning til de koldere udendørs forhold. Lad træet stå i en udestue eller carport 2-4 uger efter jul inden fuld eksponering. Længere tid kan være nødvendig, hvis jorden er frossen.

  • Udplantning efter jul i haven vil være bedst på et køligt, lidt fugtigt sted uden for meget sollys. Sørg for godt med vand under varme somre.
  • Såfremt man lader træet blive i potten, begrænses væksten af den sparsomme plads. Overlever træet i potten sommeren over er det muligt at bringe dit eget juletræ indenfor en sæson mere, men derefter er det slut.