Danmark er blandt verdens største producenter af juletræer. Alligevel er salget af plastikjuletræer sandsynligvis steget betragteligt gennem de senere år, hvilket går stik imod den globale megatrend om at reducere brugen af plast og udledningen af plastaffald.
Nu viser en laboratorietest foretaget af Eurofins Product Testing, og bestilt af brancheforeningen Danske Juletræer, at et plastikjuletræ har et langt højere indhold af phtalaterne DINP og DEHP end EU’s-grænseværdier tillader.
Testen viser 3,5 gange højere mængde af DEHP end EU’s grænseværdi for phthalater på 0.1%.
DEHP er klassificeret som skadelige for forplantningsevnen og hormonforstyrrende i mennesker og miljø, ifølge Miljøministeriet.
I selve plastiktræet er der fundet phtalater i plastiknålene og i den sorte bløde plastik på foden.
Et alternativ
Juletræer af plastik er en kompleks sammensætning af plast og metaller, der gør dem umådelig svære at genanvende. Samtidig har de en CO2-udledning på 48 kg, ifølge beregninger fra Ellipsos.
- Alternativet til et plastikjuletræ kan være et levende juletræ, som indeholder kulstof, ilt og brint, og som faktuelt binder 0,6 kg. CO2 uden privattransport, siger branchedirektør Claus Jerram Christensen fra Danske Juletræer.
Få mere at vide hos direktør Claus Jerram Christensen, tlf. 2627 4266, cjc@christmastree.dk
Kilder:
Miljøministeriets hjemmeside: https://mst.dk/erhverv/sikker-kemi/kemikalier/fokus-paa-saerlige-stoffer/ftalater
LCA-analyse fra Ellipsos: https://www.christmastrees-wi.org/uploads/content_files/files/LCA_Christmas_Tree_ellipsos.pdf
LCA-analyse fra Danske Juletræer: https://christmastree.dk/formidling/publikationer/lca-analyse/