Glyphosat forlænget

Nyheder

EU-Kommissionen har besluttet, at den vil forlænge godkendelsen af glyphosat i yderligere 10 år. Det sker efter, at der ved endnu en afstemning sidste torsdag igen ikke var kvalificeret flertal for at forlænge godkendelsen af aktivstoffet.

Ved afstemningen i appelkomiteen var der igen ikke det nødvendige flertal blandt EU-landene, og det betyder, at landene i praksis lader det være op til EU-Kommissionen at beslutte, hvad der skal ske. Og EU-Kommissionen har besluttet, at den vil vedtage sit eget forslag, så glyphosat fremover bliver godkendt i 10 år.

EU's eget uafhængige godkendelsesagentur på fødevareområdet, den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har gentagne gange og senest i sommeren 2023 fastslået, at glyphosat er sikkert at anvende. Senest har EFSA i den hidtil mest omfattende europæiske analyse af glyphosat konkluderet, at der ikke er alvorlige risici for mennesker og miljø ved brugen af glyphosat. Det er vurderinger baseret på videnskabelig ekspertise, og som bygger på 2.400 videnskabelige studier af glyphosat.