Adventskransen er en juletradition, der kom til Danmark fra Tyskland omkring 1. verdenskrig. En mere folkelig udbredelse kom dog først omkring 1940, hvor Billedbladet besøgte Dronning Alexandrine, der kendte til adventskransen fra sit tyske hjemland. Artiklen med tilhørende foto var med til at udbrede kendskabet til adventskransen.
Den traditionelle adventskrans blev lavet af gran bundet på en ring af halm, og særligt nobilis har været foretrukket på grund af den blågrønne farve og den store holdbarhed. Senere har andre arter som nordmannsgran, cypres, hønsbenstræ og cryptomeria også fundet vej til adventskransen. I de senere år har også grene fra troldpil, troldhassel og sågar plastikprodukter fundet vej til adventskransen visse steder.
I starten brugte man lilla bånd til adventskransen, da disse svarer til kirkens farve i adventstiden. I dag bruges alle farver, men typisk røde og hvide bånd. Tidligere hang adventskransen i bånd fra loftet, men nu står den lige så ofte på bordet.
Adventskransens har fire lys, der symboliserer de fire adventssøndage inden jul, og man tænder et lys hver søndag. Først søndag i advent tændes et lys, anden søndag tændes både det første og et nyt og så fremdeles. Visse steder i verden har traditionen været, at der også var et større lys i midten, som man tændte juleaften.