Julestjernen

Vidste du

I Danmark er julestjernen en prydplante som vi anvender i boligen ved juletid. Men vidste du, at de gamle aztekere i Mexico dyrkede den længe før Kristus og brugte den til at lave medicin mod feber og til indfarvning af tekstiler samt til kosmetik?

Når julestjernen er blevet så populær en juleblomst som den er, skyldes det nok, at de flotte røde højblade passer perfekt til årstiden og at den naturligt blomstrer i december måned.

Der er flere legender om julestjernen. En af dem fortæller om en bondepige, der er på vej til kirke juleaften. Hun var så fattig, at hun ikke havde nogen gave til jesusbarnet, og af fortvivlelse plukkede hun en buket ukrudt ved vejkanten. Men da hun skulle lægge den usle gave frem på alteret, sprang kvistene ud i smukke røde julestjerner.

Julestjernen har det latinske Euphorbia pulcherrima. Oprindelig kommer den fra Mexico og Guatemala. Her vokser planten sig til en stedgrøn busk på flere meters højde. For mange er julestjerne vanskelig at passe. Det skyldes, at den ikke tåler træk og kulde. Køb derfor ikke julestjerner, der bliver solgt fra fortovet eller som i det hele taget udstilles udendørs. Pak den ind når du har købt den stil den lyst, men ikke i direkte sol når du kommer hjem. Den sætter stor pris på overbrusning og undervanding, men med lunkent vand. De første stykke tid behøver du ikke at gødske planten, men satser du på at få planten til at overleve sommeren igennem, så skal den naturligvis have tilført næring. Det er til få planten til at overleve, men det svære er at få den til at blomstre igen.

Julestjerner fås efterhånden i flere sorter, både store og små, miniplanter, og med røde, hvide eller lyserøde blomster.